Sananen Radiourheilusta

08. 08. 2017

...enkä otiskollani suinkaan tarkoita välineurheilua, vaan yleisesti kilpailuhenkistä radioharrastamista. Terminä radiourheilu on synonyymi erityisesti radioamatöörien kilpailutoiminnalle, mutta koska aihetta käsitellään radioamtöörien sivustoilla laajasti lähdin pohtimaan kuinka kyseinen termi istuisi kuunteleviin radioharrastajiin eli DX-Kuuntelijoihin, sillä me kuuntelijatkin kilpailemme, vaikkakin enemmänkin kilpailemme siitä kenellä on SDXL-Rankissa eniten pisteitä, jotka muodostuvat siitä kuinka monelta radioasemalta olet saanut verifioinnin ja kuinka monesta maasta.

Perinteisen "pitkäkestoisen" QSL-kisailun rinnalle on tullut muitakin kilpailumuotoja. Me Sisä-Suomen Radioaktiiviset olemme järjestäneet jo kahtena vuotena Pirate Hunt-kisan, jossa kilpaillaan siitä, kuka kuulee eniten piraattiasemia kisan aikana. Kilpailu on saanut mukavasti näkyvyyttä ja yllättävän paljon myös osallistujia. Vuonna 2016 kisaamme osallistui 9 kuuntelijaa, joista yksi osallistuja oli Norjasta, mutta vuonna 2017 kisassamme oli 17 osallistujaa 9 maasta, mikä oli jo erinomainen saavutus kisaan, jossa palkintona meillä ei muuta ollut kuin pienoinen awardi kiitokseksi osallistumisesta.

Monet kuuntelijat, jotka eivät enää keräile QSL-kortteja ovat kehitelleet harrasteen rinnalle muita kilpailemisen muotoja. Kisataan mm. siitä kuka kuulee ensimmäisenä uuden aiemmin Suomessa kuulemattoman aseman (FFF). Monelle DX-Kuuntelijalle nykyään nimenomaan FFF-asemien kuuleminen on todellinen harrasteen suola. Monesti tuntuu jopa siltä, että suurempi juttu harrastuksessa on ennen kuulemattoman aseman kuuleminen kuin sellaiselta asemalta verifioinnin eli vahvistuksen kuulemisesta saaminen.

Me Sisä-Suomen Radioaktiivisten puuhamiehet, jotka ylläpidämme myös FMDX.tk - sivustoa loimme keskustelufoorumillemme rennon Kilometrirankki-kilpailun, jossa kisaillaan siitä kuka on kuullut FM-alueella kaukaisimman aseman. Rankkiin voi ilmoittaa pisimmältä kuulemansa aseman eri kelimuodoilla, joita ovat Es (eli Sporadinen E), Meteor Scatter (eli metorivanasta tapahtuva signaalin heijastuminen), Aurora (eli revontuliheijastuma), Tropo (eli troposfäärinen eteneminen) ja Aurora Es.

Nykyaikaisessa DX-Kuuntelussa voimme mekin hyvin puhua radiourheilusta, sillä keskinäinen kisailu harrasteen parissa on välillä hyvinkin kiihkeää ja moni harrastaja panostaa laitteistoonsa todella paljon pärjätäkseen. FM DX-kuunteluun on viime vuosina tullut harrastajille käyttöön softaradiot eli SDR-laitteet, jolla saadaan tallennettua kerralla iso siivu bandia talteen ja muutamalla laitteella ja riittävälä kiintolevyllä voidaan näppärästi kaapata vaikkapa koko sen päivän radiokelit talteen myöhempää tutkimista varten. Vastaanottimet toki tarvitsevat kaverikseen kunnolliset antennit ja näitäkin on käytössä jos jonkinlaisista aina pienistä 3-elementtisistä yageista suuriin Peter Körner:n suunnittelemiin isoihin antenneihin.

Kuitenkaan pelkät laitteet eivät takaa huippumenestymistä harrasteen parissa ja moni pitkänlinjan DX-Kuuntelija pitäytyy edelleenkin yhdessä hyvässä vastaanottimessa ja antennissa ja kuuntelevat radiokeleillä menestyksekkäästi perinteisellä tavalla bongailen uusia asemia livekuuntelemalla. Oli sitten käytössä perinteiset menetelmät tai nykyaikaiset SDR-vastaanottimet DX-Kuuntelu on edelleen erittäin kiehtova harrastus ja tarjoaa mukavia elämyksiä. Jos kaipaat lisää jännitystä elämääsi, sitä tarjoavat vedonlyönti toimistot. Käy tsekkaamassa! 

Menivätkö ES-kelit sivu suun?

27. 05. 2017

Ei hätää! Ensi kerralla niin ei pääse käymään. Sisäsuomalaisille sporadisen E-kerroksen seuraajille ja FM-fanaatikoille on perustettu WhatsApp -kelirinki, jossa seurataan kelin etenemistä TV-taajuuksilta (65.75 MHz) aina 108 MHz:iin asti. Ryhmä toimi mukavasti jo viime kesän keleillä ja se on todettu hyödylliseksi - useimmiten näillä leveyksillä ei pääse kiinni Etelä-Suomen upeisiin avauksiin (tosin viimeaikoina asia on ollut hieman toisinpäin..). Kelihälytysten ja kuunteluvinkkien lisäksi muitakin radioaiheisia viestejä saa tätä kautta jakaa. Jäseniä on kymmenkunta, pääpaino Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla, mutta jäseniä on myös muista maakunnista. Jos mielit päästä mukaan, niin lähetä viestiä osoitteella staff@radioaktiiviset.info. DX-kuuntelijoiden ohella radioamatöörit ja muut alan harrastajat ovat lämpimästi tervetulleita.

Thank you for your participation in Pirate Hunt 2017

27. 05. 2017

Dear DXers


Thank you for your participation in Pirate Hunt 2017! We are happy to see, that the interest towards this contest is increasing, this time we have got logs from 8 countries all together. Thanks goes to everyone! E-diplomas will reach you this weekend. Here are the results:

SWL/QTH/CTR/STNS

1. Risto Harjula, Raisio/Paimio/(Twente-SDR), Finland 70
2. Jouni Kilpinen, remote-QTH in FIN, Finland 63
3. Kari Kallio, Twente-SDR/(Bedford-SDR), Finland 47
4. Klaus Fuchs, Idar-Oberstein, Germany 43
5. Jan-Mikael Nurmela, Uurainen, Finland 35
6. David SWL, Sarrable, France 33
7. Janne Heinikangas, Jyväskylä, Finland 27
8. Patrick Robic, Leibnitz, Austria 26
Michel Morisse, Bascons, France 26
10. Alan Pennington, Longton (Lancashire), UK 19
11. Kari Helopaltio, Perttula, Finland 15
12. Lennart Weirell, Västerås, Sweden 9
13. Claudio Tagliabue, Vertemate con Minoprio, Italy 7
14. Hans-Joachim Pellin, Lübz, Germany 6
15. Ismo Kauppi, Lohja, Finland 5
16. Jim Helicaster, Valdosta, Georgia, USA 4
17. Timo Klimoff, Pori, Finland 2

Some comments:
Participation from 8 countries
WREC and Radio Enterhaken were relayed by same station = only 1 point
German relays via Key Channel Radio = only 1 point
Maximum: 102 different stations were logged by all participants between 14 and 16 April 2017!

P.P.P. Pirate Hunt 2018 will be held around Easter 2018. Keep aware!

Piratehunt 2017

10. 04. 2017

Pirate hunt ”Pongaa Piraatti Pääsiäisenä” 2017 will be held during Easter 2017 (celebrated in Finland on April 14th – 16th). We try to keep rules simple:

  • log as many PIRATE station as possible between April 14th 0000 UTC and April 16th 2359 UTC
  • all bands are accepted but only stations without license are counted (no relays by legal stations) Stations with many names shall be counted only once.
  • ID has to be heard or identification should be otherwise confirmed
  • post your full logs on forum (http://bbs.fmdx.tk/index.php?topic=436.0), FMDX.tk Facebook group or by e-mail staff @ radioaktiiviset.info, during or after the contest (but until April 30th, 2017)
  • participating is free for anyone and all participants will receive a diploma later
  • results will be published in May

Pongaa piraatti pääsiäisenä 2017 is organized by a local radio club Sisä-Suomen Radioaktiiviset (Radioactives of Middle Finland)

A warm welcome!

Radioactives/Radioaktiiviset

Hannu Perttulan muistolle

06. 11. 2016


Hannu hoitamassa tarvikepalvelun myyntiä Virtain kesäkokouksessa 2005 (Foto: THÄ)


Pitkäaikainen DX-kuuntelija Hannu HPE Perttula poistui keskuudestamme 63 vuoden iässä. Hannu menehtyi yllättävään sairaskohtaukseen kotonaan Porin Lassilassa 20.9.2016.

Hannun DX-ura alkoi 1970-luvun alussa, ja ensimmäisen QSL-vastauksensa hän sai vuonna 1973 Deutsche Welleltä. Ei kestänyt pitkään, kun hän oli jo mukana Suomen DX-liitossa ja sen hallituksessa. Radiomaailma -lehden luottamustehtäviä hän hoisi palstatoimittajuuksista päätoimittajuuteen. Vielä DX-harrastusta varhaisempi kiinnostuksen kohde olivat linja-autot - niistä erityisesti vanhat kunnon pitkänokkaiset linja-autot.

Parinkymmenen vuoden työ osuuskaupoissa toi satakuntalaisen Hannun Keski-Suomen Viitasaarelle, jossa hän toimi jonkin aikaa osuuskaupan hoitajana Suovanlahdella. Radiot seurasivat tietysti mukana, joten sitä myöten tuli myös Hannun panos keskisuomalaiseen radioharrastamiseen. 1990-luvun lama koetteli kyläkauppoja, ja Hannukin siirtyi sittemmin toisiin tehtäviin palaten takaisin juurilleen Satakuntaan. 1990-luvun puolivälissä hän teki ohjelmia Radiotuplalle, toimi Radiomaailma -lehden toimitussihteerinä ja sittemmin pyöritti vuosia DX-tarvikepalvelun myyntiä ja postitusta kotoaan Lassilasta käsin.

Hannu oli säännöllinen ja pidetty vieras Keski-Suomen paikalliskokoontumisissa. Hän kävi esitelmöimässä kokouksissamme kaksikin kertaa, aiheena brasilialaisten radioasemien kuuntelu. Brasilia ja lattarimaat olivatkin Hannulle erityisen mielenkiintoisia kuuntelukohteita ja monet hänen matkoistaan suuntautuivat Keski- ja Etelä-Amerikan maihin. Hannu oli tuttu näky Keski-Suomessa järjestetyissä radiotapahtumissa, Korpilahden DX-kesäkokouksissa ja Petäjäveden radiorompetorilla.

Muistamme myös monet arvokkaat kelihälytykset, joita Hannun kautta saimme kelirinkiin. Niinpä monesti ehdimme radioiden ääreen juuri parahiksi, kun keli alkoi ylttää näillekin leveyksille. Kokeneena kuuntelijana Hannu opasti maakuntamme nuorisoa harrastuksessa alkuun, tarvittaessa kädestä pitäen. Hannun luokse olivat aina tervetulleita niin nuoret, kuin vanhatkin kuuntelijat.

Hyvää ystävää ja harrastetoveria muistaen,

Sisä-Suomen radioaktiiviset

Radioaktiivinen Blogi

Tiedotustoimintaamme ja muutakin sekalaista DX-Kuunteluun ja radioharrastamiseen liittyvää.

Olemme myös SoMessa!

Löydät meidät sosiaalisesta mediasta...

Facebook