08. 11. 2015
Loppukesällä 1965 Suomen DX-kuuntelijat ry:n jyväskyläläisaktiivit Jarkko Arjatsalo (JA) ja Reijo Martamo miettivät samaa kysymystä, kuin mekin nyt: "Kuinka saadaan lisää porukkaa mukaan harrastukseen ja toimintaan". "Helsingin herrat" hieman toppuuttelivat erillisen DX-kerhon perustamista, sillä Ruotsissa oli jo tapahtunut resursseja hajottavaa järjestötoiminnan sirpaloitumista. Siitä huolimatta em. pioneerikuuntelijat yrittivät saada aikaan jotain toimintaa. JA oli esitellyt DX-kuuntelua sanomalehti Keskisuomalaisessa, ja saanut siten mukaan uuraislaisen Juha Hintikan (JH), joka teki myöhemmin BBC:n suomenkielisessä toimituksessa ja Radio Keski-Suomessa pitkän uran. Lokakuun alkupuolella 1965 he järjestivät DX-infotilaisuuden seurakuntatalolla, jonne tuli 17 asiasta kiinnostunutta. Ensimmäinen varsinainen kokous pidettiin 29.11.1965 ja sinne saapui 23 henkeä. Ensimmäisessä kokouksessa ohjelmassa oli mm. nauhakilpailu à la JA. Siten varsinainen Helsingin ulkopuolella tapahtuva säännöllinen DX-paikallistoiminta lähti käyntiin ja ensi kertaa nimenomaan Jyväskylässä. Toki 1960-luvun alussa oli kokeiluja muutamilla paikkakunnilla, mutta ne jäivät lyhytkestoisiksi. Nykyisen yhdistyksemme perustajajäsen Pertti J. Louni (PJL) oli käynnistämässä Seinäjoen Radiokerhoa jo vuonna 1961.
Toppuutteluista huolimatta SDXK:n johto suhtautui vastaperustettuun Jyväskylän DX-kuuntelijoihin (JDXK) myönteisesti ja silloinen puheenjohtaja Jyrki K. Talvitie (JKT) kävi vielä saman vuoden lopulla tutustumassa kerhon toimintaan. JA jatkoi määrätietoista tiedotustoimintaa kirjoittelemalla eri lehtiin. Keskisuomalaisen nuorisosivulla ilmestyi parin vuoden ajan säännöllisesti JDXK:n nurkkaus. Aamulehdessäkin julkaistiin hänen artikkelisarjaansa DX-matka maailman ympäri, Partiolehdessä ilmestyi niinikään JA:n toimittama DX-palsta ja harrastusta esiteltiin myös Keski-Suomen maakuntaradiossa. Aktiivisella tiedottamisella paikallisosasto sai riveihinsä lisää jäseniä.
Kevätlukukaudella 1966 JDXK alkoi säännöllisesti kokoontua Norssin kerhohuoneella. Aloittelijoita opastettiin mm. raportoinnin saloihin, ja DX-kuuntelija 2/1966-lehdessä todettiinkin Kokelaspalstalla, että Jyväskylä ja Hämeenlinna olivat tuolloin kerhon kokelasjäsenkeskuksia. Viikonloppuisin tehtiin kuunteluretkiä JA:n perheen kesämökille. Siten myös säännöllisen peditionkuuntelun historian voidaan sanoa saaneen alkunsa Jyvässeudulla.
Vuonna 1967 alkoivat kokoukset myös Äänekoskella. Jari J. Rouskun johdolla suolahtelaiset ja äänekoskelaiset pääsivät iloitsemaan yhteisestä harrastuksesta. Samana vuonna perustettiin SDXL:n pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut paikallisyhdistys Tampereen DX-kuuntelijat, JA:n Aamulehdessä ilmestyneen DX-artikkelisarjan innoittamana.
Vuonna 1968 JDXK oli suurimmillaan, jolloin sen toiminnan piirissä oli yli 30 jäsentä. Alkuvuosien toiminnan vetureihin kuuluvat JA:n ohella myös Matti Pulkkinen ja Jorma Mäntylä (JM). JDXK:n piirissä syntyi myös epävirallinen ja suljettu brasilialaisasemien kuunteluun erikoistunut Clube dos Ouvintes do Brasil.
Vuonna 1971 JDXK järjesti yhdistetyn kesäkokouksen ja EDXC-kokouksen Keljossa purjehdusseuran paviljongilla. Se oli samalla ensimmäinen Suomessa järjestetty kansainvälinen DX-tapahtuma. Vuonna 1973 JH aloitti ensimmäisenä valtakunnallisena DX-neuvojana. Samana vuonna Jämsänkosken Radiokerho (JäRaKe) perustetaan Pekka Hakalan (PEH) vetämänä ja se alkaa julkaista JäRaKe Info -lehteä. Toiminta jatkui edelleen 1980-luvulla. Äänekosken DX-Club herätettiin usean vuoden tauon jälkeen henkiin vuonna 1978. Se kokoontui Koskelan työkeskuksessa n. 15 jäsenen voimin. Toimintaa vetivät Kimmo Rousku (KKR) ja Timo Rousku. Kerho julkaisi Onda Nueva -lehteä ja järjesti mm. näyttelyn Koskelassa vuonna 1979.
JDXK organisoi toimintansa uudelleen vuonna 1984. Kerhon puuhamiehinä olivat Ari Karikko (ATK) ja Olli-Pekka Tuikkala (OPT). Kokouksia pidettiin Monitoimitalolla. Marraskuussa 1984 tehtiin kuunteluretki Petäjäveden Metsäkulman koululle, mikä todettiin erinomaiseksi kuuntelupaikaksi ja peditioneja jatkettiin vuoteen 1986 saakka. Yhdistys haki tuolloin myös paikallisradiotoimilupaa, mutta se meni Jyväskylän Seudun Paikallisradio Oy:lle, joka on sosiaalidemokraattien omistama yhtiö. Pitkään vahvasti ehdolla luvan saajaksi ollut Jyväskylän DX-Kuuntelijat ry sai helmikuussa 1985 tietää jääneensä nuolemaan näppejään. Hetken aikaa Jyväskylän eetteriä värittikin puoluepolitiikkaa nimellään kritisoiva Right Wing Radio. Sen ensimmäiset lähetykset kuultiin kevään ja kesän aikana 1985. Asema jatkoi toimintaansa 22.4.1988 asti.
Helmi-maaliskuussa 1985 JDXK:lla oli Jyväskylän maakuntakirjastossa näyttely, jossa kävi satakunta vierasta. 1980-luvun lopulla kokoustoiminta oli vaisumpaa, mutta kerho järjesti useita kuunteluretkiä Pieksämäen Partaharjulle rakennettuun kuuntelukeskukseen, joita jatkettiin myös 1990-luvun puolella. Vuonna 1990 JDXK sai tunnustuksena Suomen DX-Liitolta (SDXL) viirin. Jämsän Himoksella pidettiin kaksi kesäkokousta, joista ensimmäinen sijoittui vuoteen 1995. Toista kokousta vuonna 1996 isännöi Martti Salmisen johdolla Jyväskylän paikalliskerho, joka oli muuttanut nimensä Keski-Suomen Taajuuspartioksi (KesTaPo). Kokouksessa Pertti Salonen (PSS) veti keskustelua antenneista. Vuosikymmenen lopulla sen tilalle perustettiin Jyväskylän radiokerho -niminen yhdistys.
Marraskuussa 2002 muutaman vuoden tauon jälkeen paikallistoiminta käynnistyi uudelleen, kun PSS käynnisti vapaan sivistystyön puitteissa toimivan DX-kuuntelun opintokerhon. Kokoontumisia oli parin kolmen viikon välein ja joka kerralle oli laadittu oma ohjelmansa, josta vastasi joku kerhon jäsenistä tai tilaisuuteen kutsuttu vierailija. Mm. tunnettu brassikuuntelija Hannu Perttula (HPE) kävi esittelemässä tuon maan radiotoimintaa. Clube dos Ouvintes do Brasilia ei sentäs tuon seurauksena herätetty uudelleen henkiin!
Opintokerhon puitteissa myös rakenneltiin antenneja ja DX-kuuntelun lisälaitteita ja tehtiin ekskursioita mm. radioasemille ja museokohteisiin. Kuunteluretkiä tehtiin mm. Korpilahden Viheri-järvelle ja Jämsän Koiramäkeen. Opintokerho järjesti vuonna 2006 Korpilahden Alkio-opistolla SDXL:n vuotuisen kesäkokouksen ja sai samana vuonna SDXL:n viirin tunnustuksena. Kaupunginkirjaston Kuuntele maailmaa -näyttelyllä yritettiin haalia uusia osanottajia riveihin maaliskuussa 2009.
Syksyllä 2010 pidettiin rekisteröidyn yhdistyksen (Sisä-Suomen Radioaktiiviset) perustamiskokous. Opintokerho jatkoi toimintaansa yhdistyksen ohessa jonkin aikaa. Vastaperustettu yhdistys järjesti valtakunnallisen kesäkokouksen vuonna 2011 jo tutuksi tulleella Alkio-opistolla. Koiramäen peditioitakin on jatkettu.
DX-paikallistoiminta on jatkunut Jyväskylässä lähes yhtäjaksoisesti 50 vuoden ajan, lukuunottamatta paria pientä katkosta. Ainakin ensimmäisen toimintatauon aikana Äänekosken DX-Club ja JäRaKe olivat ilmeisesti aktiivisia ja pitivät silloinkin Keski-Suomen lippua korkealla. Jyvässeutu tuntuu olleen monessa asiassa vieläpä pioneeriasemassa, joten tästä on hyvä jatkaa - vähintään toiset 50 vuotta!
(Tämä suppea katsaus keskisuomalaiseen DX-paikallistoimintaan perustuu pääosin Heikki Aarrevaaran Oikeaan Aikaan Oikealla Taajuudella -historiikin tietoihin.)