Sananen Radiourheilusta

08. 08. 2017

...enkä otiskollani suinkaan tarkoita välineurheilua, vaan yleisesti kilpailuhenkistä radioharrastamista. Terminä radiourheilu on synonyymi erityisesti radioamatöörien kilpailutoiminnalle, mutta koska aihetta käsitellään radioamtöörien sivustoilla laajasti lähdin pohtimaan kuinka kyseinen termi istuisi kuunteleviin radioharrastajiin eli DX-Kuuntelijoihin, sillä me kuuntelijatkin kilpailemme, vaikkakin enemmänkin kilpailemme siitä kenellä on SDXL-Rankissa eniten pisteitä, jotka muodostuvat siitä kuinka monelta radioasemalta olet saanut verifioinnin ja kuinka monesta maasta.

Perinteisen "pitkäkestoisen" QSL-kisailun rinnalle on tullut muitakin kilpailumuotoja. Me Sisä-Suomen Radioaktiiviset olemme järjestäneet jo kahtena vuotena Pirate Hunt-kisan, jossa kilpaillaan siitä, kuka kuulee eniten piraattiasemia kisan aikana. Kilpailu on saanut mukavasti näkyvyyttä ja yllättävän paljon myös osallistujia. Vuonna 2016 kisaamme osallistui 9 kuuntelijaa, joista yksi osallistuja oli Norjasta, mutta vuonna 2017 kisassamme oli 17 osallistujaa 9 maasta, mikä oli jo erinomainen saavutus kisaan, jossa palkintona meillä ei muuta ollut kuin pienoinen awardi kiitokseksi osallistumisesta.

Monet kuuntelijat, jotka eivät enää keräile QSL-kortteja ovat kehitelleet harrasteen rinnalle muita kilpailemisen muotoja. Kisataan mm. siitä kuka kuulee ensimmäisenä uuden aiemmin Suomessa kuulemattoman aseman (FFF). Monelle DX-Kuuntelijalle nykyään nimenomaan FFF-asemien kuuleminen on todellinen harrasteen suola. Monesti tuntuu jopa siltä, että suurempi juttu harrastuksessa on ennen kuulemattoman aseman kuuleminen kuin sellaiselta asemalta verifioinnin eli vahvistuksen kuulemisesta saaminen.

Me Sisä-Suomen Radioaktiivisten puuhamiehet, jotka ylläpidämme myös FMDX.tk - sivustoa loimme keskustelufoorumillemme rennon Kilometrirankki-kilpailun, jossa kisaillaan siitä kuka on kuullut FM-alueella kaukaisimman aseman. Rankkiin voi ilmoittaa pisimmältä kuulemansa aseman eri kelimuodoilla, joita ovat Es (eli Sporadinen E), Meteor Scatter (eli metorivanasta tapahtuva signaalin heijastuminen), Aurora (eli revontuliheijastuma), Tropo (eli troposfäärinen eteneminen) ja Aurora Es.

Nykyaikaisessa DX-Kuuntelussa voimme mekin hyvin puhua radiourheilusta, sillä keskinäinen kisailu harrasteen parissa on välillä hyvinkin kiihkeää ja moni harrastaja panostaa laitteistoonsa todella paljon pärjätäkseen. FM DX-kuunteluun on viime vuosina tullut harrastajille käyttöön softaradiot eli SDR-laitteet, jolla saadaan tallennettua kerralla iso siivu bandia talteen ja muutamalla laitteella ja riittävälä kiintolevyllä voidaan näppärästi kaapata vaikkapa koko sen päivän radiokelit talteen myöhempää tutkimista varten. Vastaanottimet toki tarvitsevat kaverikseen kunnolliset antennit ja näitäkin on käytössä jos jonkinlaisista aina pienistä 3-elementtisistä yageista suuriin Peter Körner:n suunnittelemiin isoihin antenneihin.

Kuitenkaan pelkät laitteet eivät takaa huippumenestymistä harrasteen parissa ja moni pitkänlinjan DX-Kuuntelija pitäytyy edelleenkin yhdessä hyvässä vastaanottimessa ja antennissa ja kuuntelevat radiokeleillä menestyksekkäästi perinteisellä tavalla bongailen uusia asemia livekuuntelemalla. Oli sitten käytössä perinteiset menetelmät tai nykyaikaiset SDR-vastaanottimet DX-Kuuntelu on edelleen erittäin kiehtova harrastus ja tarjoaa mukavia elämyksiä. Jos kaipaat lisää jännitystä elämääsi, sitä tarjoavat vedonlyönti toimistot. Käy tsekkaamassa! 
0 Kommenttia

Add a Comment

Radioaktiivinen Blogi

Tiedotustoimintaamme ja muutakin sekalaista DX-Kuunteluun ja radioharrastamiseen liittyvää.

Olemme myös SoMessa!

Löydät meidät sosiaalisesta mediasta...

Facebook Instagram