Gradua varten lueskellessa tulee vastaan kaikennäköistä. Kuten monet tietävät, yleisradiotoiminnan juuret ulottuvat 1920-luvun alun Amerikkaan, jossa kaupallinen radiotoiminta tuolloin alkoi ja tämä tendenssi levisi myöhemmin Eurooppaankin. Tietysti kaikenlaisia lähetyskokeiluja oli jo sitä ennen, kärysihän Tampereen Radion (perustettu virallisesti 1923) edeltäjäkin vuonna 1918 sisällissodan tuoksinassa ja lähetyslaitteet tuhottiin. Radiolain rikkomisesta ei varmaan vielä voitu syyttää...
Ennen kuin YLE perustettiin, vuonna 1924 Helsingissä toimi mm. Radiola-niminen Helsingin radiokerhon ylläpitämä asema. Koelähetys tehtiin 10 watin teholla 23.3.1924, mutta pian kerho sai luvan 500 watin tehoon. Aseman viimeinen lähetys oli puolen vuoden kuluttua 23.9.1924. Radiola sai kuuluvuuspalautetta naapurimaita myöten, mutta säilyneiden dokumenttien perusteella kuuluvuus on ollut kohtalainen aina Keski-Suomeen saakka. Tämä kohta herätti mielenkiintoni lukea pidemmälle ja pian selvisikin, että Kintaudesta oli saapunut lähes kuunteluraporttimaista postia Olli Tuuralalta:
"Tänään klo 7.15 illalla sain kolmilamppusen koneeni viritettyä sille aaltopituudelle, että voin kuunnella ohjelmaanne josta minä kuulin: Vanhan pojan valitus, kehtolaulu y.m. Mutta kun tuli käsky lähteä saunaan, pyysin isääni kuuntelemaan ja kirjoittamaan muistiin mitä sanottiin. -- Mielelläni avustaisin teitä pieneltä osalta vointini mukaan. Niin innostuin, kun nyt kuulin ensi kerran suomalaisen ohjelman. Englannista y.m. paikoista olen kyllä kuullut."
Että eipä tässä taustalla rutisevassa Atlantis FM:ssä (6205 kHz) mitään niin ihmeellistä ole. Kyllä sitä Brittein Saaria on ennenkin kuunneltu näillä nurkilla. Kyseessä on ollut nähtävästi myös yksi Suomen ensimmäisiä kimpparaportteja, jo vuonna 1924!
Lähde: SRHS ry:n tiedote n:o 2/1997
Kintaus sijaitsee Petäjävedellä, jonka tunnetuimpia nähtävyyksiä on UNESCO-kohde Petäjäveden vanha kirkko (rakennettu 1763-1764). Radioharrastajille tärkeämpi kohde lienee kuitenkin Petäjäveden radio- ja puhelinmuseo! (Foto: JMN)